Per beure bon vi, hem de ser clars

Som al gener, època de nous propòsits i de deixar enrere tot allò dolent de l’any anterior. Al Celler Ronadelles tenim clar que per poder tenir un bon gust, els nostres vins també s’han de desfer de tot allò que els hi sobra. Per això al gener es comença amb el procés de clarificació dels nous vins.

Un cop hem recollit el raïm i l’hem fet most, aquest comença el procés de fermentació.

Aquest procés de fermentació fa que el vi alliberi uns certs components o residus, que van a parar al fons del dipòsit i que formen el que nosaltres anomenem “lies”. No tots els residus van cap al fons, sinó que els més petits, que són els que pesen menys, es queden suspesos i provoquen que el vi sigui tèrbol.

Com volem que el vi sigui clar i net, el que fem és afegir a dins el dipòsit del vi , líquids o substàncies que en diem “clarificants”, que són riques en proteïna i que per tant aglutinen tots aquests sediments i els fan caure al fons de la tina.

Aquestes substàncies, poden ser de tres tipus:

  • Origen animal: antigament (s. XVII) s’utilitzava llet, clara d’ou o cua de peix. Avui en dia també tenim sèrum de llet, clara d’ou o gelatina. Tampoc no falten petits cellers que posen fins i tot una pota de pernil.
  • Origen vegetal: proteïnes del pèsol, pell de patata, algues… Podem trobar de forma més química (proteïnes vegetals) o aliments de forma física.
  • Origen mineral: la bentonita, per exemple, és una argila de gra molt fi, com si fos una espècie de pols blanca, que és molt usada per clarificar vins blancs i rosats.

A Celler Ronadelles només fem servir clarificants vegetals ecològics com la proteïna de pèsol per als vins blancs i rosats i, la proteïna de patata per als vins negres.

Estabilització tartàrica del vi

Un cop clarificat, traiem el vi ja net i brillant del dipòsit i procedim al seu embotellat. Cal recordar que aquestes substàncies clarificants no malmeten el vi, ni li deixen cap gust o residu. Tampoc no el fan perdre la seva qualitat; al contrari, ajuden a reduir-ne l’amargor i l’astringència.

Al Celler Ronadelles, en el nostre afany de produir vins més respectuosos amb la natura i també més universals en el seu consum, triem substàncies clarificants que facin un vi que pugui beure tothom. Per això només utilitzem clarificants vegetals que permeten etiquetar els nostres vins com a vegans.

D’aquesta manera, la propera vegada que porteu un vi del Celler Ronadelles a una taula, podeu estar segurs que tothom brindarà de gust.

Trobareu tots els nostres vins a la nostra Botiga online

Salut!

Una resposta a «Per beure bon vi, hem de ser clars»

  1. Molt interesant i clarificant….. per els que no entenem, pero si ens agradaria veure el vostre celler per dins.
    Mentres brindem amb els vostres vins, salud

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.